Hur fungerar skattereglerna för företagsgåvor?

Det enda som är roligare än att få presenter är kanske att ge dem..? Vi borde helt klart göra en win-win och ge mer!
Företagets viktigaste resurs är de anställda, och det kan inte nog betonas hur viktigt det är att få dem känna sig sedda och uppskattade! Vi hjälper er med det!

Men vad gäller egentligen när man budar eller skickar gåvor? Och vad säger de nya tillfälliga skattereglerna om summorna?

Vi börjar med den tillfälliga skattefriheten. Den är roligast!

Den nya skattefriheten för extra gåva!

Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 finns en tillfällig skattefrihet för extra gåvor från arbetsgivaren till ett värde av upp till 1 000 kronor (inkl moms) per anställd. Julklappar och andra skattefria gåvor som redan finns är alltså utöver detta!

Om gåvan är värd mer än 1 000 kronor så beskattas den del som överstiger 1 000 kronor. Arbetsgivaren får göra avdrag för utgiften för gåvorna som en personalkostnad.

I gåvans värde räknas inte arbetsgivarens kostnader för administration och transporter av gåvorna in.

Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Avdragsgilla företagspresenter

Huvudregeln är ju att gåvor från arbetsgivaren är skattepliktiga. Undantaget är julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla.
Gåva i enlighet med den tillfälliga utökningen av skattefriheten 2020 – 1000 kronor inklusive moms (se ovan).
Julklappar – julgåvor till anställda är avdragsgilla under 450 kronor inklusive moms.
Jubileumsgåva –Firar företaget 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum? Grattis! Då För en jubileumsgåva till de anställda får värdet inte överstiga 1 350 kronor inklusive moms.
Minnesgåva – en anställd som slutar (efter minst 6 års anställning), en jämn födelsedag (från 50 år och uppåt) eller en kollega som varit på företaget i 20 år eller mer kan få en skattefri gåva om den inte överstiger 15 000 kronor inklusive moms!

Kom ihåg! Frakt och administrationskostnader ingår INTE i gåvans värde och är heller inte skattepliktiga!

Tips på fina höstgåvor

Vi kan inte prata nog om våra fina presentkassar och läckra lådor som just nu skickas ut till landets alla hörn! Med varma filtar, välsmakande delikatesser, chokladaskar och ljuslyktor sprider våra omtänksamma kunder värme runt sina medarbetare och kunder! Underbart i tider som dessa!

Läs mer och få inspiration av våra AW-kassar och presentlådor här!

Välkommen att kontakta oss! 

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du vill prata företagspresenter, minnesgåvor, julklappar, vill ha tips, info eller priser! Skicka ett mail till hello@bsc.se!