Tips inför Vasaloppsveckan

 

Vi på BSC har en egen fantastisk och mångsidig företags-PT som heter Håkan Jörgensen. Förutom tränings- och kosttips så är han också en äventyrsguide och outdoor specialist, KBT-terapeut, filosof och coach.  Håkan har åkt Öppet spår ett flertal gånger med en bästa placering som 324:a.  Håkan har även genom åren coachat ett tiotal individer inför deras första Vasalopp.

 

Med lite drygt en vecka kvar till Vasaloppsveckan är säkert frågorna många för de som ska ta sig an någon av utmaningarna mellan Sälen och Mora. KortVasan eller Riktiga Vasaloppet, TjejVasan eller SkateVasan, det finns flera varianter av det klassiska 90km långa Vasaloppet. Oavsett lopp brukar debutanterna, och även de erfarna för den delen, ha ungefär samma frågor.

Håkans tips

MatÄt inget du inte brukar äta dagarna innan loppet. Ät mycket kolhydrater som ris, potatis och pasta de sista två dygnen innan loppet. Undvik grönsaker och bröd med mycket fibrer dygnet före loppet för att inte störa magen vilket kan resultera i frekventa besök till bajamajorna.Ät och drick regelbundet under hela loppet, vänta inte tills du könen törst eller hunger.KlädselTräna i de kläder du tänker åka loppet i så du kan avgöra hur mycket och vilka kläder du vill ha på loppet. Ta hellre på dig lite för mycket kläder, du kan alltid ta av dem och knyta dem runt kroppen, eller använd gamla trasiga kläder överst, om det är kallt. Kläderna du vill göra dig av med kan du skänka till välgörenhet.VallaDet är väl investerade pengar att lämna in dina skidor för vallning, det kostar några hundralappar och uppåt beroende på hur avancerad vallning du vill ha. Ett lopp med bakhalt eller dåligt glid är jobbigt och tråkigt.Vila dig i formSista veckan innan loppet ska du ta det lugnt. Uthållighet byggs under många månader och tar långt tid att förlora. Har du tränat ordentligt fram till någon vecka före loppet mår kroppen bra av att vila, men inte helt. Kör några korta och lätta pass på 30-60 minuter, 3, 5 och 7 dagar innan loppet.Det är ditt loppJämför dig inte med andra och framförallt inte med tider och placeringar från andra år. Förhållandena ändras och inget år och inga tider kan jämföras med varandra. Det är ditt lopp, kämpa och ta i men njut också av en fantastisk naturupplevelse.

Fler frågor? Varmt välkommen att kontakt oss på hello@bsc.se