“Älskar stora uppdrag”

Körschemat för Guldstänksgalan är minutiöst utformat in i minsta detalj. Möt producenten Svea Fröjd, som år efter år levererar hyllade näringslivsgalor i Västerås. ”Jag älskar stora uppdrag”, säger hon.

Omkring 900 besökare ser Guldstänk på plats, och flera tusen följer galan via vlt.se. Men det är få som vet vem som sköter spakarna bakom kulisserna och ser till att produkten blir succé.

– Ju mer man gör och planerar vid skrivbordet, desto smidigare går det på plats. Man måste ha tänkt igenom allt. Jag gör ett körschema, där står allt. Vem som drar fram mikrofonen, ljus, ljud, bild. Jag har möte med alla, där vi går igenom körschemat. När galan börjar finns inga frågetecken, förklarar Svea Fröjd.

Örebroaren tillika Vallentunabon Svea Fröjd jobbar på BSC, Business Service Club, som producent och senior projektledare. Hon har varit producent för Guldstänksgalan i en handfull år, och efter att ha producerat både teve, event och galor i många år, vet hon vad som krävs.

– Det gäller att ha mod och inte släppa något åt slumpen. Jag är lika noga med allt, stort som smått. Alla är viktiga och alla måste leverera, annars blir det inte bra. Man måste våga coacha alla, oavsett vad de har för funktion. Min primära uppgift är att se alla, och göra det lyckat för alla parter.

Hur pass svårt är det?

– Jag har rätt mycket rutin. Man måste veta vad man pratar om, du får inte förtroende om du svamlar. Det handlar om att ödmjukt få folk att förstå att vi gör det tillsammans och att det bara är en som kör bussen.

– Men det är också en del hinder. Tekniska sådana och artister med olika krav. Men det är inget som inte går att lösa. Jag petar i alla delar för att det ska bli en fin produkt. Så det är kul att till slut få ihop det.

Bild: Kenneth Hudd

Hur är det att producera Guldstänk jämfört med andra uppdrag?

– Det är fantastiskt kul, ett jättestort och ett hedersfullt uppdrag. Jag älskar att åka till Västerås. Jag är fascinerad av Västerås som stad, den anda och den glädje som finns där.

De senaste upplagorna har det strötts lovord över. Anders Lind Bagge, Kristin Kaspersen, Tobias Karlsson och Charlotte Perrelli är några som höjt galan till skyarna.

– Det är klart att man blir glad och stolt. Min ambition är inte att få beröm av kända profiler, min ambition är att göra en tajt och fin gala. Får man ett förtroende av en kund ska det förvaltas, och min uppgift är att betala tillbaka genom att göra det bra från a till ö.

– Får man fina ord som jag fått, det är klart att det stärker. Jag vill att de ska känna att när de kommer till Västerås och galan är det proffsigt. Det är viktigt för mig och betyder jättemycket för mig.

Men allt har inte varit guld och gröna skogar. Svea Fröjd minns tillbaka fyra år, när covid-19 slog till.

– Det värsta var givetvis i mars 2020. Dagen innan galan var jag i Västerås på möte med arrangörsgruppen, när statsministern berättade att man inte fick samlas så många människor. Vi fick åka ner till konserthuset och plocka ner allt. Det var ingen höjdare, då var man rätt tom när man åkte hem.

Det årets upplaga blev trots allt av, men på hösten – i digital form. Kristin Kaspersen, som Svea Fröjd jobbat med flera gånger tidigare, var konferencier.

– För mig som har många års erfarenhet var det ingen omställning, det vara bara att producera en sändning. Vi gjorde det bästa vi kunde av det, och sändningen blev bra. Jag saknade publiken, det blir en helt annan känsla med publik på plats.

Vad gör du när galan precis är slut?

– Ett genomförande som gått bra, är en adrenalinkick, då är jag mentalt tom. Jag sjunker ner i en stol, och njuter av det jag upplevt, tänker på allt positivt, på reaktionerna och på publikens glädje.

Bild: Kenneth Hudd

Kontakt

Du når Svea Fröjd på eventbyrån BSC Business Service Club här: svea.frojd@bsc.se

Varmt välkommen att fylla i dina önskemål om event, konferens eller utlandsresor mm via formuläret nedan, vi hör av oss inom kort!